A cumpăra lămpi online înseamnă să nu le vezi mai întâi în acțiune. Cu toate acestea, acesta nu este un motiv pentru a petrece din nou ore în șir în magazine, deoarece puteți găsi toate informațiile importante în datele despre produse. În acest ghid, vă arătăm cele mai importante cifre-cheie, ce înseamnă acestea și la ce trebuie să aveți grijă atunci când cumpărați o lampă.
Ce spun wații despre lămpi?
Nu cu mult timp în urmă existau doar lămpile clasice cu incandescență, iar de atunci am interiorizat specificația de wați ca măsură a luminozității: becuri de 100 de wați pentru încăperile mari, becuri de 40 de wați pentru veioza de noptieră etc. Fizic, însă, această specificație înseamnă doar câtă putere este extrasă . Sursele de lumină moderne precum diodele emițătoare de lumină (LED-urile) au o eficiență mult mai mare în comparație cu vechiul bec (vezi și clasa de eficiență energetică), ceea ce înseamnă că un bec LED cu o putere efectivă de 8 wați produce aceeași cantitate de lumină ca un bec vechi de 60 de wați. Vechea specificație bună de wați nu spune nimic despre luminozitate și ajută în primul rând atunci când comparăm cu ceea ce știm.
Ce înseamnă lumenul pentru lămpi?
Măsura luminozității este fluxul luminos, care este dat în lumeni (lm). Cantitatea de lumină emisă este în cele din urmă ceea ce vrem să știm. Ca și în cazul waților, regula de bază se aplică și aici: cu cât mai mult, cu atât mai luminos. Puteți folosi acest tabel ca ghid pentru a obține valori comparative pentru becul.
Iată cum se comportă sursele moderne de lumină în comparație cu becurile incandescente:
După cum am văzut deja, becurile mai eficiente necesită mai puțină putere (a se citi: mai puțin consum de energie) pentru a produce aceeași luminozitate. În timp ce un bec convențional realizează o putere de lumină de 10 lumeni pe watt (lm/W) ( 95% din energia consumată este transformată în căldură! ), LED-urile generează între 60 și 170 lm/W. Și, deoarece tehnologia LED este în continuă evoluție, este foarte posibil ca diodele emițătoare de lumină să consume și mai puțină energie electrică în viitor pentru a obține puterea de lumen specificată.
De câți lumeni am nevoie pentru iluminarea mea?
Nu există un răspuns simplu la această întrebare, dar, ca întotdeauna, depinde. Pe de o parte, nu doriți să fie mereu luminos – o atmosferă confortabilă și slabă este la ordinea zilei în camera de zi, dar aveți nevoie de cea mai bună vedere posibilă în bucătărie sau baie. Pe de altă parte , camerele mai întunecate necesită mai multă lumină decât cele luminoase , înălțimea și aspectul camerei joacă, de asemenea, un rol și, în cele din urmă, fiecare are propriile preferințe personale. Rețineți și culoarea luminii, care are un impact major asupra atmosferei.
Măsura folosită aici este lumeni pe metru pătrat (lm/m²). Puterea de lumină a luminilor individuale poate fi adunată pur și simplu. Acest tabel oferă valori orientative aproximative pentru iluminarea de bază pe care o puteți folosi ca ghid.
- Camera de zi: 100 lm/m²
- Coridor: 140 lm/m²
- Dormitor: 100 lm/m²
- Camera copiilor: 100-140 lm/m²
- Sala de studiu: 200-300 lm/m²
- Bucatarie: 300 lm/m²
- Baie: 300 lm/m²
Un exemplu: camera dvs. de zi are o suprafață de 25 m². Vrei să-l luminezi cu lumini LED încastrate care emit 350 lm fiecare. Pentru a atinge intensitatea minimă a luminii de 2.500 lm ( 25 * 100 lm ) pentru această cameră, aveți nevoie de 2.500 lm / 350 lm = 7,14, adică șapte puncte (în funcție de planul etajului, probabil ați aranja aici șase sau opt locuri). ). Puteți completa iluminatul de bază cu lămpi de podea , de masă sau de perete .
Sfat: Dacă folosești becuri reglabile, poți regla intensitatea luminii în funcție de situație.
clasa de eficienta energetica
Probabil că sunteți familiarizat cu graficul din dreapta, deoarece aparatele electrice și becurile trebuie clasificate pe această scară. Acest lucru oferă consumatorilor informații despre cât de economic este un dispozitiv dintr-o privire. Cât de mult a progresat tehnologia de când a fost introdusă în 1998 arată faptul că scara a fost extinsă pentru a include clasele A+, A++ și A+++, iar F și G nu mai sunt imprimate pe cântar. Din 2020, ca parte a noului regulament UE privind eticheta energetică, clasificarea va fi redefinită și vor fi returnate clasele de la A la G (similar cu sistemul de notare a școlii engleze). Cu LED-urile ca surse de lumină, sunteți cu siguranță pe partea sigură când vine vorba de economie.
Ce înseamnă specificația Kelvin pentru lumină?
Lumina nu este doar lumină. Temperatura de culoare indică dacă lumina pare „caldă” sau „rece”. Această distincție colocvială poate fi reprezentată și științific pe o scară, și aceasta este scara Kelvin (K). O valoare Kelvin mai mică indică multă lumină roșie („caldă”), o valoare mai mare indică lumină albăstruie („rece”).
Culoarea deschisă nu este importantă doar pentru efectul decorativ, ci și pentru bioritmul nostru. La urma urmei, se schimbă și pe parcursul zilei: dimineața soarele se înroșește, corpul nostru începe să treacă la activitate. Lumina zilei atinge cea mai mare valoare Kelvin în jurul prânzului. Seara, mai multe componente roșii se amestecă din nou în spectru - un semn ca organismul să se odihnească.
La momentul becului se cunoștea doar lumina tipică caldă. LED-urile moderne, pe de altă parte, sunt capabile să afișeze orice temperatură de culoare. Pentru diferențiere, au fost stabiliți următorii termeni pentru a exprima calitatea luminii:
Alb cald (1.500–3.300 K): Lumina cu mai multe componente roșii ne face să ne simțim confortabil și ne ajută să ne relaxăm. Becul tradițional arde cu o temperatură de culoare de 2.700, o flacără de lumânare la 1.500 Kelvin. Acest tip de sursa de lumina este folosita corect pentru o ambianta placuta in care se doreste sa se relaxeze. Folosiți-le pentru iluminatul de bază în sufragerie, dormitor sau birou.
Alb neutru (3300-5300K): Acesta este intervalul de lumină naturală dimineața sau după-amiaza. Luminile cu halogen emit adesea lumină în spectru. Este grozavă ca lumină de lucru în bucătărie sau baie și este recomandată și dacă doriți să vedeți culorile cu precizie (de exemplu, când pictați).
Lumină albă (5.300–8.000 K): Deși această lumină are același spectru ca și soarele cald de la amiază, lămpile albe ale zilei ne par surprinzător de albăstrui, deoarece suntem obișnuiți cu iluminarea artificială în spectrul alb cald. Iluminatoarele albe ale zilei trec corpul nostru la activitate, promovează concentrarea și suprimă oboseala. Cu cerințe vizuale ridicate (de exemplu, dacă doriți să percepeți detalii fine sau nuanțe de culoare), ochii tăi au nevoie de lumină cât mai aproape de lumina zilei. De aceea, sursele de lumină albă de zi sunt folosite pentru luminile de lucru, pentru iluminatul fabricii, pentru a ilumina fotografii și videoclipuri sau unele lumini de birou.
Apropo: lumina nu numai că ni se pare mai albăstruie pe măsură ce numărul Kelvin crește, ci și mai strălucitoare. O lampă albă-lumină pare mai strălucitoare decât una albă caldă cu aceeași putere de lumină.
Lampa în sine are, de asemenea, o influență asupra calității luminii. Abajururile din material textil sau difuzoarele de plafoniere colorează, de obicei, lumina și îi conferă un aspect mai cald.
Sfat: totul este în amestec. Furnizați un amestec de surse de lumină în funcție de zona de aplicare: plafoniere albe calde pentru iluminat de bază atmosferic, iluminat alb neutru al unității de bucătărie, lămpi de birou albe cu lumină naturală pentru lucru...